top of page

zo 19 dec

|

De Linde Etten-Leur

The Original Victoria Band

The Original Victoria Band is opgericht in 1924 en is het oudste nog spelende orkest in zijn soort. Luister naar en dans op dansmuziek uit de periode 1924 tot 1932.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
The Original Victoria Band
The Original Victoria Band

Tijd en locatie

19 dec 2021 14:00 – 17:00

De Linde Etten-Leur, Wipakker 16, 4872 XH Etten-Leur, Nederland

Over het evenement

“The Original Victoria Band” is opgericht in 1924 en ontleent haar naam aan de toenmalige filmmaatschappij “Victoria” die haar producties liet beginnen met een kraaiende haan. Het repertoire van de band bestond uit zowel “zwarte als witte” muziek van o.a. Sam Lanin, Paul Whiteman, Fletcher Henderson en vele anderen. De band behaalde eind jaren 20 begin jaren 30 belangrijke prijzen op diverse muziekconcoursen. Een belangrijk hoogtepunt in het roemruchte bestaan van de band was het optreden met de legendarische saxofonist Coleman Hawkins tijdens een tournee in 1937.

In de oorlogsjaren was door de bezetter een absoluut verbod opgelegd voor het spelen van Engelse en Amerikaanse muziek zodat er vanaf 1941 weinig optredens waren en er weinig anders op zat, dan met veel geduld af te wachten. Met even zoveel ambitie werd uitgezien naar het moment, waarop het orkest weer in zijn oorspronkelijke samenstelling, namelijk als dansorkest, zou kunnen optreden. Overigens werd er in de oorlogsjaren, ondanks het verbod, in het geheim gemusiceerd, in een grote, met matrassen afgedichte kelder. Vandaar dat dit orkest dan ook kan spreken over een onafgebroken bestaan en is daarmee het oudste oude stijl jazzorkest ter wereld.

In dejaren ’50 was het orkest heel erg populair en verzorgde vele concerten en dansavonden met o.a. Corry Brokken als zangeres, maar de turbulente opkomst van Beatmuziek in de jaren 60 bracht een teruggang van het aantal optredens met zich mee en ook een grote wisseling in de bezetting.

Rond 1970 beleefde “The Original Victoria Band” een heropleving onder invloed van de Roaring Twenties Club Breda die de traditionele jazz uit de jaren ’20 weer onder de mensen bracht. De band wist zijn plaats in de muziekwereld weer snel te veroveren. De Original Victoria Band kreeg de eer het eerste Jazzfestival van Breda in 1971 te openen en heeft daarna gedurende een lange periode een aantal succesrijke buitenlandse tournees gemaakt, zoals naar Parijs, Saoedi-Arabië, Marciac en België, waarmee de band geschiedenis heeft geschreven.

Vanaf 1924 tot heden hebben ruim 200 muzikanten voor korte of lange tijd deel uitgemaakt van “The Original Victoria Band”, een orkest voor Hot Jazz Dance Music, gespeeld door vele enthousiaste Victorianen.

“The Original Victoria Band”speelt nog steeds de dansmuziek uit de periode 1924 tot 1932 en is daarbij gekleed in smoking, geheel conform de uitstraling van dansorkesten uit die periode. Zoete en swingende saxen, in samenspel met harmonisch en soms spetterend koper, ondersteund door een strakke ritmegroep, afwisselend instrumentale nummers en nummers met zang, kortom muziek die uw benen in beweging brengt.

De arrangementen

“The Original Victoria Band” beschikt over een archief van ruim 300 originele en unieke arrangementen van muziekstukken uit de periode 1924-1932. Arrangementen die veelal van de hand van de bekende Bredase jazzmuzikant en arrangeur Ad Houtepen zijn. Vele werken uit de jaren 1924-1932 waarvan de bladmuziek verloren is gegaan, zijn door hem opgetekend en dientengevolge behouden gebleven.

Deel dit evenement

Evenementgegevens: Events
bottom of page